Marokkaanse verblijfsvergunning verkrijgen

Na uw verhuizing naar Marokko, moet u een verblijfsvergunning (carte de séjour) aanvragen als u van plan bent om langer dan 90 dagen er te verblijven tenzij u van plan bent om om de 90 dagen over de grens te reizen. U kunt deze vergunning verkrijgen bij de Bureau Vreemdelingenzaken in de centrale politiebureau in uw wijk. Navigeren in het Marokkaanse bureaucratie kan een langzame en zenuwslopend proces zijn dat geduld en doorzettingsvermogen vereist. Begin dus z.s.m. met het proces.

Bij het binnen komen naar Marokko, moet u ervoor zorgen dat u een inreisstempel in uw paspoort  krijgt op uw haven van binnenkomst. In aanvulling op uw inreisstempel, heeft u het volgende nodig voor de aanvraag van uw verblijfsvergunning:

  • twee ingevulde aanvraagformulieren (verkrijgbaar bij de Bureau Vreemdelingenzaken)
  • tien pasfoto’s
  • een werkvergunning (attest de travail) – Bekijk onze vacatures voor het verkrijgen van een werkvergunning
  • een strafblad check van uw vorige land (dit kan tot 40 dagen duren)
  • een verklaring van uw Marokkaanse bank als bewijs van uw lokale banksaldo
  • een medisch verklaring ingevuld door een lokale arts, waaruit blijkt dat je geen besmettelijke ziektes hebt.

Elk van deze documenten moet worden gelegaliseerd bij uw dichtstbijzijnde lokale gemeentehuis (Muqata’a) en worden gepresenteerd in tweevoud. Zodra u uw aanvraag hebt ingediend, krijgt u een ontvangstbon en wordt u verteld wanneer u uw tijdelijke verblijfsvergunning kunt ophalen. Uw tijdelijke verblijfsvergunning is geldig voor 3 maandan waarna u uw officiële verblijfsvergunning ontvangt.

Marokkaanse verblijfsvergunning verlengen

U moet uw verblijfsvergunning na  uw eerste jaar  in Marokko vernieuwen. De vergunning kan voor een onbepaald aantal keren worden verlengd en is geldig voor één of twee jaar.  U moet ook een vergoeding van MAD 100 betalen.

Uw familieleden dienen ook een verblijfsvergunning aan te vragen. Voor kinderen is dat niet noodzakelijk aangezien een studenten visum niet vereist is in Marokko.

Voor meer informatie over het verkrijgen van visa en vergunningen voor uw verhuizing naar Marokko, dan kunt u terecht op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (in het Arabisch,Frans en Engels).